Premieră în SUA: un pilot automat a fost dat în judecată.

În SUA se amorsează zilele acestea un scandal care ar putea suspenda pe termen nedefinit implementarea unor noi tehnologii în construcția de mașini.

Totul a început în decembrie 2019, în California. Kevin Aziz Riad se afla la volanul unei Tesla Model S comutată pe pilot automat. Mașina a ieșit de pe autostradă, a trecut pe culoarea roșie a unui semafor și a intrat într-o Honda Civic în care se aflau Gilberto și Maria Lopez. Riad s-a ales cu zgârieturi ușoare, dar cei doi Lopez au murit pe loc.

Procurorii americani au declanșat acțiunea penală împotriva șoferului în luna octombrie, dar nu s-a aflat despre asta până acum, după cum relatează ABC News.

Marea dilemă care marchează acest proces și care poate avea consecințe mari pe termen lung: cine e de fapt autorul accidentului?

Deși procurorii nu au incriminat sistemul de pilotaj automat, autoritatea americană pentru transporturi rutiere (NHTSA) a confirmat faptul că acesta era activat în momentul coliziunii. Pe baza acestei informații, familia victimelor l-a acționat în judecată nu doar pe Riad, ci și compania Tesla. De notat și faptul că șoferul avea la activ mai multe încălcări ale legislației rutiere.

Este primul caz din istoria SUA care incriminează utilizarea unui sistem automat de conducere auto, iar unii specialiști consideră că Tesla este responsabilă moral, civil și penal în cazul în care se dovedește că tehnologia care-i echipează mașinile reprezintă un pericol în trafic.

Cu alte cuvinte, este primul accident în care în boxa acuzaților ar putea lua loc un...pilot automat. Prima înfățișare în procesul penal va avea loc pe 23 februarie, iar procesele civile ale familiei Lopez sunt programate pentru 2023. Riad a pledat nevinovat, ceea ce înseamnă că și el pune vinovăția în cârca producătorului mașinii.

Așa cum arătam într-un articol mai vechi, Tesla este anchetată de NHTSA pentru mai multe accidente cauzate sistemul său de pilotaj automat (TFSD), iar tehnologia mașinii autonome mai are mult până la a înlocui integral și cu succes șoferul uman.

Până atunci, ambele mâini pe volan și ochii-n patru.

Caz fără precedent în justiția americană.

Citește în continuare . . .

Supermodele auto (6). Kaiser-Darrin: „Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată.”

Această mașină e dovada că nevasta are întotdeauna dreptate.

Transportatorii acuză: accidente mai puține, RCA mai scump.

Confederația Transportatorilor Autorizați continuă războiul cu ASF pe tema asigurărilor.

Cele mai importante inovații auto ne-ar putea fi străbunici.

Trăim într-o eră a inovației tehnologice. Dar lucrurile cu adevărat importante s-au inventat demult.

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.