Permisul digital de conducere și alte idei ale Comisiei Europene pentru șoferii din România

Comisia Europeană și Parlamentul European par să fi ajuns la un acord pentru implementarea unei serii de măsuri care vizează șoferii din Uniune. Măsurile au ca scop asumat scăderea numărului de accidente rutiere pe șoselele Europei. În subsidiar, însă, se prefigurează o digitalizare mai accentuată a tuturor serviciilor publice.

 

Permisul digital de conducere

O primă noutate va fi permisul digital de conducere. Acesta va putea fi stocat pe telefon, într-un fel de portofel digital, și va fi recunoscut în toate țările UE. Ceva de genul poliței RCA electronice, implementate și la noi acum câțiva ani.

În formă digitală, permisul de conducere va avea un statut superior, putând fi utilizat și ca act de identitate, de pildă de către tinerii care trebuie să probeze că sunt majori pentru a cumpăra anumite produse sau servicii.

Avantajele prezentate de inițiatori nu sunt multe. Cel mai important e că un document digital nu poate fi pierdut sau uitat prin casă, ceea ce te poate scăpa de amendă în cazul unui control. Apoi, noul permis va fi valabil pe 15 ani, nu pe 10, ca până acum.

Un dezavantaj (deși rațiunile din spate sunt cât se poate de valide) este că un permis digital european poate fi suspendat de orice polițist din UE. În momentul de față, dacă încălcați legile rutiere în – să zicem – Germania, veți primi interdicție să mai conduceți doar acolo. Dar permisul în sine va rămâne la fel de valid și îl veți putea folosi în România, Franța sau Italia fără nici o problemă. Odată cu introducerea permisului digital de conducere, dacă ai trecut pe roșu la Berlin, nu mai conduci nici la Bacău.

 

Portofelul digital. Avantaje și dezavantaje.

Dincolo de toate acestea așa-numitul digital wallet (portofelul digital) devine tot mai mult o normă în relația dintre cetățean și stat, în siajul pandemiei din 2020-2022. Probabil că în 5-10 ani vom accesa de pe telefonul mobil – într-o aplicație dezvoltată de autorități – absolut toate documentele de care avem nevoie, de la asigurarea RCA la adeverințele medicale și de la permisul de conducere la Rovinietă.

RCA.RO oferă deja un serviciu similar prin intermediul contului MyRCA, de unde poți descărca oricând, în caz de nevoie, polița RCA. Doar că portofelul pe care ți-l oferim noi e doar al tău, nu și al statului.

Însă riscurile digitalizării identității sunt complexe, iar un studiu al Parlamentului European nu le bagă deloc sub preș. Odată cu digitalizarea, scade controlul cetățenilor asupra datelor personale și sporește riscul utilizării frauduloase a acestor date de către hackeri. În cazul unui atac cibernetic, ne putem trezi în situații absurde, dacă nu tragice.

 

Scade vârsta limită pentru condusul pe drumuri publice...

O altă măsură interesantă este scăderea limitei de vârstă de la 18 la 17 ani pentru conducerea pe drumurile publice. Există două condiții. Primo, șoferul adolescent nu poate conduce decât în propria țară. Deci până în Thassos, tot tăticul sau mămica se vor chinui să traverseze Bulgaria. Secundo, tânărul conducător auto va trebui să aibă alături un șofer adult cu experiență.

În schimb, toleranța față de infracțiuni va fi aproape zero. Șoferii începători vor fi pedepsiți extrem de aspru dacă nu poartă centură sau dacă au consumat ceva înainte de a se urca la volan.

Scăderi ale limitei de vârstă se preconizează și pentru șoferii profesioniști. După ce măsura va intra în vigoare, veți putea conduce un camion imediat după majorat și un autobuz după împlinirea frumoasei vârste de 21 de ani. Comisia Europeană vizează prin acest capitol să rezolve lipsa tot mai acută de șoferi profesioniști.

 

...dar crește perioada de probă

De parcă ar realiza și oficialii europeni că un TIR condus de un proaspăt absolvent de liceu ar putea duce la efecte nedorite asupra siguranței în trafic, scăderea limitei de vârstă va fi însoțită de o dublare a perioadei de probă.

Noul pachet de măsuri ar trebui implementat până în 2030 de toate statele membre. Obiectivul-cadru declarat al acestor măsuri este așa-numita „viziune zero”, care vizează eliminarea completă a accidentelor mortale și grave de pe șoselele UE până în 2050. E un capitol la care România, cu aproape 1500 de morți pe șosele anul trecut, are cel mai mult de lucrat dintre toate țările Uniunii.

Permis digital, șoferi de 17 ani, perioadă de probă mai mare.

Citește în continuare . . .

Compară acum prețurile RCA