Elon Musk schimbă macazul. Nu subvențiilor pentru electrice! Da motoarelor pe hidrogen.

De două lucruri nu poți scăpa pe lumea asta: de taxe și de Elon Musk.

Controversatul antreprenor sud-african (la origine) face ce face și este permanent în centrul atenției internaționale. Ba cumpără Twitter, ba mai lansează nu știu ce rachetă pe orbită ba, mai nou, primește o poziție importantă (inventată anume pentru el) la Casa Albă.

Și totuși, oricât de obișnuiți am fi cu cascadoriile autopromoționale ale lui Musk, cea mai recentă luare de poziție a proprietarului Tesla este aproape șocantă: subvențiile pentru mașini electrice ar trebui eliminate.

(Noi am sugerat deja acum câteva luni că avântul auto-electrificării se va stinge curând.)

Desigur, poziția noului cabinet american pe subiect este cunoscută. Republicanii nu sunt nici pe departe la fel de îngrijorați de schimbările climatice ca rivalii lor din partidul Democrat. Pe ei îi preocupă mai mult situația industriei americane. Am mai dezbătut și aici subiectul. Ajutoarele de stat au fost anulate chiar din prima zi a noului președinte în Biroul Oval.

Dar dacă poziția republicană este cunoscută – și coerentă în timp – cea a lui Musk e de-a dreptul halucinantă. Fără subvenții, Tesla n-ar fi ajuns niciodată gigantul care este azi. Musk și-a construit practic întreaga afacere auto pe valul de subsidii care au însoțit politicile climatice ale administrației americane. Subvenția pentru un EV în Statele Unite sărea de 7000 de dolari, una dintre cele mai generoase din lume (dar mai mică decât în România).

Ce l-a făcut pe Musk să schimbe atât de brusc macazul? Poziția dominantă a Tesla pe piața EV-urilor, explică analiștii.

Compania lui Musk este una dintre puținele din piață care lucrează în profit, mulțumită în primul rând dimensiunilor și așa-numitei economy of scale. Tesla a ajuns suficient de mare și de eficientă, a căpătat destulă experiență și notorietate pentru a se descurca și fără facilități de stat. În timp ce concurenții din piața electrică, aflați în faze intermediare de dezvoltare tehnologică și comercială, au nevoie în continuare de subsidii pentru a se consolida.

Altfel spus, subvențiile au fost bune pentru Musk atunci când își punea compania pe picioare, dar sunt rele acum, când îi pot pune pe picioare și pe competitorii Tesla. Un efect pervers prevăzut de experți pe piața americană, e că anularea subvențiilor îi va descuraja definitiv pe giganții General Motors și Ford să mai investească în dezvoltarea și producția de mașini electrice. Iar dacă luăm în calcul și că Donald Trump amenință cu taxe vamale uriașe pentru orice produs de import, concluzia e la îndemână: Tesla lui Musk va dobândi un cvasi-monopol pe piața EV, cel puțin în SUA.

Dar stați, că lucrurile nu se termină aici. Același Elon Musk anunța recent că Tesla se va reorienta de la producția de mașini electrice către dezvoltarea motoarelor pe hidrogen. O altă schimbare de macaz, întrucât acum câțiva ani, același Musk spunea că propulsia cu hidrogen este „cea mai prostească idee”.

Dar între timp Toyota și câțiva producători chinezi au făcut progrese serioase în acest domeniu „prostesc”, iar viitorul hidrogenului nu sună rău deloc. În momentul de față, mașinile pe celulă de hidrogen sunt o raritate pe șosele (în SUA sunt doar vreo 17,000), dar așa erau și cele electrice acum 15 ani. E posibil ca Musk, cu oportunismul care-l caracterizează, să fi sezizat o nouă tendință aducătoare de bani mulți. Și, cine știe, poate ne trezim în curând că mașina electrică poluează și că trebuie să trecem cu toții pe hidrogen. Cu subvențiile de rigoare.

De când a devenit demnitar, Musk e de nerecunoscut. Sau așa e el de fapt?

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.