Decontarea directă RCA ar putea deveni realitate în câteva săptămâni.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că decontarea directă pentru toate asigurările RCA ar putea intra în vigoare peste câteva săptămâni printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, relatează Agerpres.

Conform lui Chirițoiu, principala problemă care afectează actualmente piața asigurărilor obligatorii este dezinterestul clienților față de calitatea serviciilor pe care le cumpără.

„Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin. Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă - dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea - atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie", a spus Chiriţoiu.

Cu alte cuvinte, proprietarii de mașini vor fi „stimulați” să cumpere asigurări mai bune, deci mai scumpe.

Pentru a preveni însă o creștere necontrolată și imprevizibilă a prețurilor din partea service-urilor auto, tarifele de referință pentru ora de manoperă vor fi calculate și publicate anual, conform declarației de acum câteva zile a lui Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF):

"Nimeni nu stabileşte tariful de referinţă. Tariful de referinţă se calculează. Tariful de referinţă este rezultatul unor calcule care au la bază datele reale din piaţă şi pentru ca aceste date să fie corect colectate se va împuternici RAR (Registrul Auto Român) să facă aceste colectări de date din piaţă, ei având obligativitatea supravegherii dintr-un anumit punct de vedere a tot ce înseamnă altceva decât zona asigurărilor - şi aici ne referim în special la unităţile reparatoare din toate zonele ţării”, a explicat Roșu pe 25 martie.

În acest moment, principalii doi asiguratori RCA – City Insurance și Euroins – dețin împreună o cotă de piață de aproape 75%. Allianz-Țiriac e pe locul trei, cu 6%. E posibil ca proiectata măsură să genereze o mică furtună în piață.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat azi, 31 martie, că se opune modificărilor la legea RCA. COTAR consideră că, în urma Ordonanței de Urgență,

„românii vor fi obligaţi să cumpere o asigurare RCA mai scumpă, dar mult mai proastă decât în prezent, care nu le va permite să acopere integral costurile cu reparaţia autovehiculului, în cazul unui accident. În condiţiile în care există deja peste 60.000 de litigii împotriva primilor doi asiguratori din piaţă, care refuză în mod sistematic să plătească despăgubirile datorate, introducerea unor astfel de măsuri vădit luate împotriva consumatorilor, respectiv a păgubiţilor, va avea efecte ireparabile pe piaţa locală, strivind drepturile consumatorilor în favoarea intereselor comerciale ale asiguratorilor.”

Mai multe detalii despre ce este și cum funcționează decontarea directă RCA găsești în acest articol.

Iar dacă dorești să-ți activezi clauza de decontare directă încă de acum, o poți face pe RCA.ro.

Proprietarii de mașini vor fi stimulați să cumpere asigurări RCA de calitate.

Citește în continuare . . .

Cel mai mic preț

în 60 de secunde.